Capoeira, de bruisende Braziliaanse vechtkunst die dans, acrobatiek en muziek combineert, heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen. Ook in Amsterdam bloeit deze unieke sport, met tal van scholen en groepen die deze kunstvorm beoefenen en promoten. In dit artikel duiken we in de wereld van capoeira in Amsterdam, verkennen we de beste trainingslocaties en delen we de voordelen van deze fascinerende vechtsport.

Wat is Capoeira?

Capoeira is een vechtkunst die zijn oorsprong vindt in de 16e eeuw in Brazilië, ontwikkeld door Afrikaanse slaven die naar het land werden gebracht. Het combineert elementen van vechten, dansen, acrobatiek en muziek, wat resulteert in een vloeiende en dynamische bewegingsstijl. Capoeira wordt beoefend in een cirkel, genaamd een roda, waar de deelnemers onder begeleiding van muziek en zang hun vaardigheden tonen.

Capoeira in Amsterdam: Een Culturele Hub

Amsterdam, bekend om zijn culturele diversiteit en levendige kunstscene, is de perfecte plek voor capoeira. De stad biedt een breed scala aan capoeira-scholen en -groepen die lessen en workshops aanbieden voor zowel beginners als gevorderden. Hier zijn enkele van de beste plaatsen om capoeira te leren in Amsterdam:

 1. Capoeira Amsterdam: Deze school biedt een verscheidenheid aan lessen voor alle leeftijden en niveaus. Met ervaren instructeurs die gepassioneerd zijn over capoeira, is Capoeira Amsterdam een uitstekende plek om te beginnen of je vaardigheden verder te ontwikkelen.
 2. Capoeira Escola Senzala: Geleid door Mestre Amendoim, een van de meest gerespecteerde capoeira-meesters, biedt deze school intensieve training in zowel de fysieke als muzikale aspecten van capoeira. De lessen zijn uitdagend en gericht op het verbeteren van techniek en discipline.
 3. Capoeira Angola Amsterdam: Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de traditionele stijl van capoeira, biedt Capoeira Angola Amsterdam lessen in deze oudere vorm van de kunst. Deze stijl legt meer nadruk op strategische bewegingen en vloeiende overgangen, en wordt vaak langzamer en dichter bij de grond uitgevoerd.

De Voordelen van Capoeira

Capoeira beoefenen in Amsterdam biedt talloze voordelen, zowel fysiek als mentaal. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om capoeira te proberen:

 1. Fysieke Fitheid: Capoeira is een intensieve workout die kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en coördinatie verbetert. De acrobatische bewegingen en snelle transities helpen je om je lichaam in topvorm te krijgen en te houden.
 2. Mentale Discipline: Capoeira vereist focus en doorzettingsvermogen. Het leren van de complexe bewegingen en het coördineren met de muziek helpen bij het ontwikkelen van mentale discipline en veerkracht.
 3. Culturele Verrijking: Door capoeira te beoefenen, krijg je een dieper inzicht in de Afro-Braziliaanse cultuur en geschiedenis. Dit kan leiden tot een bredere culturele waardering en begrip.
 4. Sociale Connecties: Capoeira is een zeer sociale sport. De roda, waarin capoeira wordt gespeeld, is een plek waar mensen samenkomen, elkaar aanmoedigen en van elkaar leren. Dit creëert sterke sociale banden en een gevoel van gemeenschap.

Tips voor Beginners

Als je geïnteresseerd bent in het starten met capoeira in Amsterdam, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Kies de Juiste School: Bezoek verschillende capoeira-scholen in Amsterdam en kies er een die bij je past. Let op de stijl die wordt onderwezen, de ervaring van de instructeurs en de sfeer in de school.
 2. Investeer in Comfortabele Kleding: Zorg ervoor dat je comfortabele trainingskleding hebt die je bewegingsvrijheid niet beperkt. Traditionele capoeira-kleding bestaat uit witte broeken en een t-shirt.
 3. Luister naar de Muziek: Muziek is een essentieel onderdeel van capoeira. Besteed tijd aan het leren van de liederen en het bespelen van de traditionele instrumenten zoals de berimbau, atabaque en pandeiro.
 4. Wees Geduldig: Capoeira is een complexe kunstvorm en het kan tijd kosten om de bewegingen onder de knie te krijgen. Blijf consistent trainen en geniet van het leerproces.

Keus uit verschillende sportscholen

Capoeira in Amsterdam biedt een unieke en verrijkende ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in vechtkunsten en culturele activiteiten. Met een verscheidenheid aan scholen en een levendige gemeenschap is Amsterdam een ideale plek om capoeira te leren en te beoefenen. Of je nu op zoek bent naar fysieke fitheid, mentale discipline, culturele verrijking of sociale connecties, capoeira heeft voor ieder wat wils. Dus trek je trainingskleding aan, stap de roda in en ontdek de fascinerende wereld van capoeira in Amsterdam.